COP15

Ibland förstår jag mig inte på dedär som ska vara med och medla i detta möte. Hur kan de sätta sig på tvären så mycket när det är VÅRAN jord de ska prata om! Det är väl inte så svårt för dem att försöka i alla fall!
Att de ska rusa ut som ena små fyraårningar när de inte får som de vill är barnsligt! Usch, det som jag skulle vilja göra är att skriva ett brev till dem, men vad kan jag göra?

Här är jag inne och kollar just nu, och jag ska ge er små bitar ur det som skrivs.

"Vid lunchtid på torsdagen kastade Lars Løkke Rasmussen till slut in handduken. Enligt uppgifter i flera danska medier säger han att nu är det upp till regeringscheferna att få till stånd någon slags överenskommelse i Köpenhamn.

Något särskilt danskt kompromissförslag kommer inte att läggas fram. Det betyder inte att förhandlingarna läggs ner. Arbetet fortsätter nu med utgångspunkt i de texter som tagits fram i två olika arbetsgrupper, vilket betyder att man talar om två olika avtal.

Detta beskrivs av bedömare på plats som en seger för Kina och övriga utvecklingsländer i G77-gruppen, som hela tiden krävt att i-länderna ensidigt åtar sig bindande utsläppsmål på samma sätt som i Kyotoprotokollet.

Det andra förhandlingsspåret siktar mot ett avtal där även utvecklingsländerna ingår. Frågan är var och hur USA kommer in i bilden. Frågan är också vilka krav utvecklingsländerna kommer att binda sig vid."
Ja, här inser de att det inte kommer bli något enat beslut. Detta möte kommer sluta i fiasko, och G77länderna och Kina kommer få som de vill...

"

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel, missade världen en stor möjlighet i Köpenhamn. Köpenhamnsöverenskommelsen kallas för en ”patetisk kompromiss” som endast kom till stånd för att förhindra ett totalt misslyckande.

Den franska tidningen Le Monde poängterar uppgörelsens tunnhet och kallar det ett icke-avtal. "Det är ett smärtsamt slag mot klimataktivisterna.”

Sydafrikanska Sunday Times beskriver uppgörelsen som oacceptabel. Gareth Morgan, oppositionspartiet Democratic Alliance talesman i miljöfrågor, anklagar USA: s president Barack Obama för att "saknar ambition" och ”marginaliserade utvecklingsländer”.

Kinesiska China Daily kritiserar amerikanarna och ger dem skulden för att avtalet inte blev något riktigt avtal. ”Obama vägrade att åta sig minskade utsläpp av växthusgaser – ett drag som många menade kunde ha räddat de segdragna klimatförhandlingarna.”

China Daily skriver även att USA:s president Barack Obama meddelade media att affären var klar nästan fyra timmar innan förslaget skickades till delegaterna.

De kinesiska läsarna säger att de är beredda att stå ut med en del olägenheter för att bromsa den globala uppvärmningen. Nästan 74 procent svarar Ja på China Dailys webbfråga"

Hm, man kan ju undra hur Barack Obama tänker när han säger att de inte ska minska något.
Kommer ihåg att Emma i min klass berättade att de sa att de skulle dra ner, men då hade hon räknat på det. Och om de sa 30% skulle det bara bli 3% i slutändan. Det var något sådant.

"Här är de mål som de kom fram till, i slutet.

Den globala temperaturökningen ska inte överstiga två grader.

Utsläpp av växthusgaser ska minska, men det finns inga bindande krav på utsläppsminskningar, varken för år 2020 eller 2050.

En sammanställning av de olika utfästelser som länder tidigare gjort är bifogad.

Ett juridiskt bindande avtal ska tas fram under 2010.

Fattiga länder ska få cirka 30 miljarder dollar i klimatbistånd/snabbstratspengar 2010–2012, varav 11 miljarder från Japan, 10,6 från EU och 3,6 från USA.

Från 2020 ska klimatbiståndet uppgå till 100 miljarder dollar årligen.

I-länder ska anmäla sin utsläppsminskningsmål till FN.

U-länder  ska rapportera sina frivilliga klimatåtgärder till FN.

U-länders åtgärder med internationellt finansiellt stöd ska granskas internationellt.

Eget finansierade åtgärder ska övervakas nationellt och rapporteras till FN."


Såå, något kom de fram till. Men inte det som de ville från början.
Det finns inget fast beslut om hur mycket utsläppen ska minska, DÅLIGT!
Japan ger mycket pengar i bistånd till u-länderna, BRA!
Att de ska få ge frivillga åtgärder, DÅLIGT! Borde  inte vara så svårt om de får alla dessa pengarna att bestämma en viss procent för varje land utefter förmåga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0